Wat je moet weten als je nog nooit coaching hebt gehad. Deel 1: coaching en de coach

Stel je voor, je loopt ergens tegen aan in je werk of je privéleven. Terwijl je hiermee worstelt, kom je ergens ‘coaching’ tegen. Een website, iemand die zegt: ‘Is dat niet iets voor jou?’ of je leest er een artikel over.

Maar je weet eigenlijk niet zo goed wat coaching is. Hoe het werkt. Waarom het jou zou kunnen helpen. Of dat niet meer iets is voor mensen met échte problemen.

Helemaal niet gek. Coaching is voor veel mensen nieuw! Daarom heb ik een blogserie gemaakt over dingen die je moet weten over coaching, als je nog nooit bent gecoacht.

Deze keer > Deel 1: wat je moet weten over coaching en de coach

Foto: @Okrasiuk via Twenty20

Foto: @Okrasiuk via Twenty20

‘Coach’ of ‘coaching’ wordt veel gebruikt, maar het betekent niet altijd hetzelfde.

De termen ‘coach’ of ‘coaching’ zeggen vooral iets over HOE iemand werkt. Als coach help je iemand zijn doel te bereiken, op een coachende manier. Dat betekent dat de coach niet zegt: ‘Weet je wat jij moet doen? Dit, dit en dit.’, maar dat je samen zoekt naar wat het beste werkt voor jou.

Mensen die van coaching hun vak hebben gemaakt, zijn ‘beroepscoaches’. Dit zijn mensen die (als het goed is) opgeleid zijn tot coach. Zij hebben er hun werk van gemaakt om anderen op weg te helpen naar hun doel, op een gelijkwaardige en onafhankelijke manier. Zij hebben geen hiërarchische relatie met de persoon die ze coachen.

De coachende manier van werken is in de afgelopen jaren heel populair geworden. Dat is waarom je de term ‘coach’ steeds vaker terug ziet komen, ook voor mensen die eerder ‘adviseur’, ‘leraar’, ‘trainer’, ‘begeleider’ of ‘manager’ werden genoemd. Zij kunnen zeker een coachende werkwijze hebben of nastreven, maar zijn niet altijd opgeleid als onafhankelijk coach.

Als je op zoek gaat naar een coach of naar coaching, is het goed om na te denken waar je precies naar op zoek bent. Vraag door naar de manier van werken, kwaliteit, opleiding en kijk kritisch of dit je aanspreekt. Veel beroepscoaches zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NOBCO, zij moeten aan een aantal kwaliteitseisen voldoen om lid te kunnen worden.


Wat doet een coach precies?

De meeste mensen kennen coaching vooral uit de sport. Als jij goed kunt zwemmen, kun je zelf heel hard trainen en hopen dat je topsporter wordt. Maar zonder goede coach kom je waarschijnlijk niet zo ver. Waarom? Je coach is de versneller, die door van een afstand mee te kijken, je goed kan helpen. De coach kan observeren en teruggeven wat hij of zij ziet gebeuren als je aan het zwemmen bent. De coach kan met je onderzoeken waar het mis gaat en je motiveren om voor je doel te gaan als je het even niet meer ziet zitten. Maar de coach zwemt niet voor jou, dat doe jij zelf.

Wat een coach doet is vanuit een objectieve en onafhankelijke positie met je meekijken. De coach stelt vragen om jou te helpen inzicht te krijgen en geeft je zonder oordeel terug wat zij ziet gebeuren. Ook helpt de coach je gefocust te blijven op je doel en op de afspraken die je met jezelf maakt.

Deze manier van werken, het ‘coachen’, wordt niet alleen gebruikt in sport, maar kan ook heel waardevol zijn in je werk of in je leven. Dat laatste vinden we soms wat ongemakkelijk, omdat het voor veel mensen relatief nieuw is om op deze terreinen gecoacht te worden. Maar een coach kan je juist helpen iets in korte tijd te veranderen of op te lossen, waar je zelf anders nog jaren tegenaan zou lopen.

Coaching helpt je beter worden, maar er is niks mis met je.

Een coach helpt je verder, maar dat betekent niet dat er op dit moment iets mis is met jou. Je hoeft niet ‘gefixt’ te worden in een coachtraject. Een coach gaat uit van het idee dat iedereen kan groeien, onafhankelijk van waar je nu staat. Ook kijkt een coach vooral vooruit; naar waar je naartoe wilt en hoe je daar kunt komen. Niet omdat je dan ‘genezen’ bent, of op je startpunt niet goed genoeg was, maar omdat je zélf graag dat doel wilt bereiken.

Gaat het mentaal echt niet goed met je en heb je psychische klachten? Dan kan het nodig zijn om naast, of in plaats van, coaching in therapie te gaan. Als je denkt dat dit bij jou het geval is, kun je dat met de coach bespreken en is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.


Jorien | Volitio

Hi, ik ben Jorien. Ik ben erkend stress en burn-outcoach. Ik help mensen, zoals jij, die uitgeput zijn en zich realiseren dat ze het niet langer volhouden de eindeloze stroom to do’s af te werken.

Ik ben als coach persoonlijk geaccrediteerd (NOBCO/EMCC). Dat betekent dat ik aan strikte kwaliteits- en ervaringseisen voldoe, uitgebreid professioneel opgeleid ben en mezelf continu verbeter. Naast mijn professionele ervaring heb ik ook persoonlijk ervaring met stress en burn-out. Ik weet hoe het is.
Lees meer >

Previous
Previous

Wat je moet weten als je nog nooit coaching hebt gehad. Deel 2: het coachgesprek