Weer aan het werk na je burn-out: 3 tips voor een succesvolle re-integratie

succesvol reintegreren na burn-out

Als je door ernstige stressklachten, overspannenheid of burn-out tijdelijk niet kunt werken, is dat heel vervelend. Ook al heb je de rust hard nodig voor je herstel, vaak voelt het ongemakkelijk. Misschien wil je heel graag zo snel mogelijk weer aan het werk. Of misschien twijfel je of je ooit weer aan het werk kunt...

Hoe dan ook, er komt een moment dat je weer gaat starten met werken. Omdat je daar zelf voor kiest of omdat de bedrijfsarts dat adviseert. Maar hoe doe je dat? Wanneer is het juiste moment? En hoe zorg je dat je niet terugvalt?

In deze blog geef ik je 3 tips die je helpen om succesvol te re-integreren na je burn-out.

Tip 1: Wacht met het nemen van beslissingen over je werk tot een later moment in je re-integratie.

Eén van de grootste zorgen van mensen die ik begeleid bij hun re-integratie is: ‘Past mijn werk nog wel bij mij? Kan ik het nog wel? Moet ik niet iets anders gaan doen?’ Vaak willen ze eerst antwoord op die vragen, voordat ze gaan re-integreren. Mijn advies: parkeer die vragen tot een later moment in je re-integratie. Het is logisch dat je twijfels of vervelende gevoelens hebt over je werk; het heeft waarschijnlijk bijgedragen aan je burn-out. Maar je re-integratie gaat eigenlijk helemaal niet over je baan, je functie, je werkgever… het gaat over jou. Hoe jij weer kunt wennen aan werk. De rest komt later.

Tip 2: Ga uit van een rommelig groeiproces.

Als je zo hard ‘gevallen’ bent als bij een burn-out, wil je het liefst als een feniks uit de as herrijzen. ‘Ik ben er weer! Beter dan ooit. Vanaf nu: alleen nog maar goed nieuws over mij!’ En hoewel er genoeg overzichtelijke, optimistische opbouwschema’s te vinden zijn… de realiteit is vaak anders. Net als je herstel, zal je re-integratie met vallen en opstaan gaan. Je probeert dingen anders te doen dan voorheen. Dat is lastig en gaat nooit meteen zoals je het wil. Het is een groeiproces. En groeien verloopt nou eenmaal rommelig. Dat betekent niet dat je niet vooruitgaat. Alleen zie je dat vaak pas als je wat verder bent.

Tip 3: Bereid je voor op gedoe met anderen.

Vanaf het moment dat je je ziekmeld, ontstaat er een ander soort relatie met je werk dan voorheen. Ongemakkelijk, zakelijk, afstandelijk of soms zelfs pijnlijk. Als je terugkomt is niet opeens alles weer koek en ei. Je komt terug in een omgeving die mogelijk anders is dan toen je ziek werd. Er lopen andere projecten en jouw werk is overgenomen door anderen. Je collega’s of je leidinggevende gedragen zich misschien anders naar jou. En: jij bent zelf veranderd. Dat betekent ongetwijfeld wrijving, ongemak en gedoe. Laat je er niet door uit het veld slaan: het is heel normaal én je kunt je er prima op voorbereiden.

50% van de mensen met een burn-out zijn bang voor een terugval, op het moment dat zij gaan re-integreren.
Van hen krijgt de helft daadwerkelijk een ernstige terugval.

Ik ben ervan overtuigd dat dat niet nodig is. Als je de oorzaken van je burn-out aanpakt en een nieuwe manier van werken leert toepassen in je re-integratie, kun je een ernstige terugval voorkomen. Ik begeleid iedere dag mensen om precies dit te doen. Bekijk hier of dit ook bij jou past.

Jorien | Volitio

Hi, ik ben Jorien. Ik ben erkend stress en burn-outcoach. Ik help mensen, zoals jij, die uitgeput zijn en zich realiseren dat ze het niet langer volhouden de eindeloze stroom to do’s af te werken.

Ik ben als coach persoonlijk geaccrediteerd (NOBCO/EMCC). Dat betekent dat ik aan strikte kwaliteits- en ervaringseisen voldoe, uitgebreid professioneel opgeleid ben en mezelf continu verbeter. Naast mijn professionele ervaring heb ik ook persoonlijk ervaring met stress en burn-out. Ik weet hoe het is.
Lees meer >

Next
Next

Wat zeg je (niet) tegen iemand die een burn-out heeft?