Goedbedoeld, maar niet helpend: de 8 slechtste adviezen bij stress (en wat wel werkt)

Foto: @bluelily52 via Twenty20

Anderen advies geven, gevraagd of ongevraagd. Daar zijn we allemaal heel goed in. Het geeft best een goed gevoel... En van een afstandje kun je exact zien hoe de ander het beter kan doen. Toch?

Misschien… Tot je aan de ontvangende kant zit en je merkt dat het advies van de ander je eigenlijk niet helpt. Of het zelfs erger maakt.

Ik hoor veel slechte adviezen van de mensen die ik coach. Adviezen die ze krijgen van collega’s, vrienden, leidinggevenden, familie of hun partner. Ze zijn oprecht bedoeld om te helpen, maar ze brengen je aan het twijfelen of maken dat je kiest voor iets waar je later spijt van hebt. Hartstikke goed bedoeld. Maar niet helpend.

Daarom heb ik de 8 slechtste adviezen bij stress op een rij gezet. Niet omdat ze slecht bedoeld zijn, of slecht in de zin hebben… maar om je te helpen ze te herkennen. Zodat je zelf kunt bepalen of je er iets mee wilt doen.

Neem een paar dagen vakantie, daar knap je wel van op.

Hoewel ontspanning een goede manier is om te herstellen van stress, lost het het probleem waarschijnlijk niet op. Meestal blijft het werk gewoon liggen tijdens je vakantiedagen, dus is de lijst alleen maar langer geworden als je terugkomt. En… daar is direct de stress weer. Vakantiedagen zijn daarnaast bedoeld voor vakantie, niet om ‘bij te komen’ van drukke periodes (waarin je misschien zelfs extra hebt gewerkt).

Je moet je gewoon niet zo druk maken, het is maar werk.

Dit is het allermakkelijkste advies als het niet om jou gaat. Als ‘de ander’ is het soms heel lastig om te begrijpen waar iemand zich druk om maakt. Je zit zelf niet in die situatie en iedereen ervaart het anders. Het is dus heel makkelijk om te zeggen ‘Het is maar werk’, want voor jou is het inderdaad gewoon maar zijn of haar werk. Maar zo werkt het niet bij stress helaas. Daar kom je wel achter als je zelf een keer last van stress hebt en een ander zegt: ‘Ah joh, maak je niet druk!’. Je voelt je waarschijnlijk vooral onbegrepen, maar absoluut niet minder gestresst.

Koop dit product, dan ben je van je stress af.

Van een gezond drankje, een crème, een apparaat of een geurtje. Als je dit koopt, verdwijnt je stress als sneeuw voor de zon… Tja, dat zou echt fantastisch zijn! Maar stress is een proces in je hoofd, heeft te maken met hoe je denkt, hoe je je voelt, hoe je dingen ervaart. Producten kunnen ondersteunen, maar je stress laten verdwijnen kan jij alleen zelf doen. En dat is een proces, geen ‘instant relief’.

Je moet het niet zo perfect willen doen, een 6 is ook goed.

Perfectionisme kan ontzettend in de weg zitten. Maar als je tegen mij zegt: ‘Een 6 is ook goed’, krijg ik nog meer stress… Juist omdat perfectionisme vaak samenhangt met de angst voor het oordeel van de ander. Iets minder goed doen maakt het risico op afkeuring alleen maar groter. Dus ja, oefenen om dingen (stap voor stap) iets minder perfect te doen kan een manier zijn om je perfectionisme af te leren. Maar een advies om gewoon alles maar voor een 6 te doen is veel te kort door de bocht (en helpt niet).

Werk aan je time-management, dan lukt het wél om je to do list af te krijgen.

Je hebt zoveel te doen, het past niet in je dag… misschien moet je efficiënter met je tijd omgaan! Dit is een begrijpelijk advies, want je to do list wordt almaar langer terwijl je er geen extra tijd bij krijgt. Maar je tijd efficiënter indelen zodat je meer taakjes gedaan krijgt op een dag, is niet de oplossing. Wat dan wel? Kiezen wat écht belangrijk is en je richten op het managen van je energie in plaats van je tijd. Soms betekent dat juist minder doen of korter werken. Want als jij (door bijvoorbeeld tijd voor jezelf te nemen) meer energie hebt, krijg je veel meer (of beter) werk gedaan.

Je neemt teveel hooi op je vork. Als je minder doet, heb je minder stress.

We denken vaak dat stress ontstaat doordat je teveel te doen hebt. Maar dat is niet altijd het geval. Je hebt namelijk ook vast wel eens heel lekker in je vel gezeten en zóveel kunnen doen dat je er zelf verbaasd over was. Soms heb je stress omdat je één klein ding niet aan denkt te kunnen, of omdat je eigenlijk niet weet HOE je het moet aanpakken of oplossen. Soms ligt het aan strubbelingen in de samenwerking of een gebrek aan uitdagende taken. Stress kan allerlei oorzaken hebben. Onderzoeken wat die oorzaak is, helpt meer dan minder taken oppakken.

Nog even doorbijten, volgende week/maand/kwartaal wordt het rustiger.

Maar dat wordt het natuurlijk nooit… rustiger. Want er is altijd wel weer iemand met een goed idee, een nieuw project, een strakke(re) deadline of een grotere ambitie. Het wordt alleen rustiger op het moment dat jij aangeeft: dit doe ik (nog) wel, en dit niet.

Zoek gewoon een andere baan.

De vacatures liggen voor het oprapen, dus waarom zou je ergens blijven waar je stress krijgt? Verander je omgeving, verander je leven! Toch? Misschien is een andere baan inderdaad de oplossing, maar dat hoeft niet. Vaak denken we te snel dat het gras ergens anders groener is. Stress ontstaat waar jij en je omgeving elkaar overlappen. Dat betekent dat je in je omgeving dingen kunt veranderen (zoals je baan), maar je neemt jezelf ook mee. En daarmee de kans dat hoe jij met dingen omgaat, alsnog stress veroorzaken in je nieuwe baan. Daarom is het zo belangrijk dat je inventariseert waar je stress vandaan komt, zodat je daar gericht aan kunt werken.

Hoe goed bedoeld bovenstaande adviezen ook zijn, ze helpen vaak niet. Of heel kort.

Als je écht last hebt van stress, is het beste advies om uit te vinden wat precies jouw stress veroorzaakt en daarna gericht aan te pakken wat anders of beter kan. Dat is precies wat we doen in het Volitio coaching+ programma.

Er is namelijk maar één iemand die jouw stress kan verminderen en erger kan voorkomen. En dat ben je zelf.

Dat klinkt misschien heel zwaar of zelfs gemeen. Alsof het allemaal jouw schuld is. Laat me duidelijk zijn: dat is het absoluut niet. Maar jij hebt wel de sleutel in handen om het aan te pakken.

Jorien | Volitio

Hi, ik ben Jorien. Ik ben erkend stress en burn-outcoach. Ik help mensen, zoals jij, die uitgeput zijn en zich realiseren dat ze het niet langer volhouden de eindeloze stroom to do’s af te werken.

Ik ben als coach persoonlijk geaccrediteerd (NOBCO/EMCC). Dat betekent dat ik aan strikte kwaliteits- en ervaringseisen voldoe, uitgebreid professioneel opgeleid ben en mezelf continu verbeter. Naast mijn professionele ervaring heb ik ook persoonlijk ervaring met stress en burn-out. Ik weet hoe het is.
Lees meer >

Previous
Previous

Wat zeg je (niet) tegen iemand die een burn-out heeft?

Next
Next

Hulp nodig bij herstellen van stressklachten, overspannenheid of burn-out? Dit zijn je opties.