Overspannen of burn-out? 8 tips om het gesprek met de bedrijfsarts voor te bereiden

Als je veel last hebt van stress, als je overspannen bent of een burn-out hebt, kan een gesprek met de bedrijfsarts spannend zijn. Zó spannend, dat je er heel erg tegenop ziet, dat het je klachten verergert of dat je het niet meer uit je hoofd krijgt.

Het goede nieuws is: waarschijnlijk is het minder erg dan je nu denkt. En je kunt er iets aan doen: voorbereiden. Zo ga je zekerder en rustiger het gesprek in. Hier geef ik je 8 tips én je kunt een uitgebreide versie van de tips inclusief template voor voorbereiding downloaden.

Foto: @gigibunny via Twenty20

Foto: @gigibunny via Twenty20

Tip #1: Leg alles uitgebreid en duidelijk uit.

De bedrijfsarts is niet helderziend. Hij of zij weet (nog) niets van jou en waarschijnlijk ook niet van het type werk dat je doet, je werksituatie, je organisatie, enzovoort. Dat moet je hem of haar uitgebreid en duidelijk uitleggen. Als de bedrijfsarts geen goede indruk krijgt wat jouw klachten zijn en hoe die samenhangen met het soort werk dat je doet, is het lastig voor hem of haar om te bepalen of te erkennen dat er iets aan de hand is.

Tip #2: Benoem al je klachten én je beperkingen

Waar heb je last van? Wat zijn je klachten? Dit kan fysiek, mentaal, emotioneel zijn. Benoem de klacht, geef een cijfer hoe erg het is en geef een voorbeeld hoe het eruit ziet. Vertel ook hoe dit jou beperkt in wat je doet. Zo krijgt de arts een duidelijk beeld van wat er aan de hand is.

Tip #3: Dit is NIET het moment om te downplayen of mooi weer te spelen

Dat klinkt misschien logisch. Maar ik heb gemerkt dat het type persoon dat overspannen raakt of een burn-out heeft, vaak zó lang over de eigen grenzen is heengegaan dat ze soms niet door hebben hoe ernstig het echt is. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Schrijf al je klachten op en geef aan hoe ontregelend of beperkend ze zijn. Als het overdreven begint te voelen, ben je waarschijnlijk vrij dicht bij de realiteit.

Tip #4: Blijf eerlijk

Als ik zeg dat het overdreven mag voelen, bedoel ik NIET dat je bewust moet gaan overdrijven en klachten moet gaan verzinnen. Ook al denk je dat anders niet serieus genomen wordt. Waarschijnlijk word je nóg zenuwachtiger als je niet eerlijk bent. En als de arts het gevoel krijgt dat je niet eerlijk bent (want soms voel je dat aan), gaat hij of zij wellicht twijfelen aan je hele verhaal.

Tip #5: Focus je op de relatie van je klachten met je werk

Bij hevige stressklachten is werk niet altijd de enige oorzaak, soms loopt er ook in je privé-situatie iets niet lekker. Toch is het in het gesprek met je bedrijfsarts van belang dat je je focust op de relatie van je klachten met je werk. Dat is namelijk waar de bedrijfsarts over gaat. Op basis daarvan geeft de arts advies aan jou en je werkgever over je mogelijkheden en beperkingen ten aanzien van je werk.

Tip #6: Benoem hoe je zelf al werkt aan je herstel

Wat wil je als je ziek bent? Beter worden. Dat geldt ook hier. Jouw werkgever en bedrijfsarts willen allebei ook dat je beter wordt. Maar het is aan jou om hier de verantwoordelijkheid voor te nemen. Vertel de bedrijfsarts precies wat je al doet om beter te worden en vraag om ondersteuning waar je dat nodig hebt. Verwacht niet dat je bedrijfsarts jou gaat vertellen wat je moet doen, mogelijk is het geen expert op dit gebied.

Geen idee hoe je dat doet: ‘aan je herstel werken’? Dan is deze training iets voor jou.

Tip #7: Bedenk vooraf waar je behoefte aan hebt

De kans is aanwezig dat de bedrijfsarts de bal bij jou legt: ‘Wat wil je nu? Waar heb je behoefte aan?’ Zelfs als de arts dit niet vraagt, is het slim om hier over na te denken. Zo kun je dit proactief noemen en kan de bedrijfsarts dit meenemen in zijn of haar overweging. Misschien heb je behoefte aan rust, minder werken of echt afstand nemen van je werk, professionele hulp en begeleiding, wel of juist geen contact met je collega’s. Hoe beter jij weet wat je wilt, hoe beter anderen jou kunnen helpen.

Tip #8: Schrijf alles op

Zelfs als je 100% gezond bent, kun je onder druk opeens vergeten wat je wilde zeggen. Als je veel last hebt van stress, overspannen of burn-out bent, heb je mogelijk last van concentratie- en geheugenproblemen. Of is de spanning gewoon zo hoog dat je alles kwijt bent. Schrijf dus alles op wat je wilt zeggen of vragen. Hieronder kun je een template downloaden dat je helpt je gesprek voor te bereiden en alles op te schrijven.

Je kunt via Google allerlei informatie vinden over de rol van de bedrijfsarts, je rechten en plichten, termijnen, afspraken met werkgever, etc. Daar gaan deze tips NIET over. Ik raad je aan om daar wel iets over te lezen ter voorbereiding, bijvoorbeeld op de website van het UWV, Thuisarts.nl of bij een van de grotere arbodiensten zoals ArboNed.

Bereid je gesprek met de bedrijfsarts goed voor met de uitgebreide versie van deze 8 tips en een gratis template van 6 pagina’s.

In het template komen de verschillende onderdelen terug die je voor kunt bereiden en heb je ruimte voor je eigen aantekeningen, antwoorden en de registratie van je klachten.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt de uitgebreide tips en het gratis template in je inbox!

Omdat je dit interessant vindt, deel ik in de komende periode tips voor herstel en voor jou relevante informatie via email. No worries, ik spam je mailbox niet vol en je kunt je ieder moment afmelden.


Jorien | Volitio

Hi, ik ben Jorien. Ik ben erkend stress en burn-outcoach. Ik help mensen, zoals jij, die uitgeput zijn en zich realiseren dat ze het niet langer volhouden de eindeloze stroom to do’s af te werken.

Ik ben als coach persoonlijk geaccrediteerd (NOBCO/EMCC). Dat betekent dat ik aan strikte kwaliteits- en ervaringseisen voldoe, uitgebreid professioneel opgeleid ben en mezelf continu verbeter. Naast mijn professionele ervaring heb ik ook persoonlijk ervaring met stress en burn-out. Ik weet hoe het is.
Lees meer >

Previous
Previous

Hoe vertel je aan collega’s over je stressklachten, overspannenheid of burn-out? (5 tips)

Next
Next

Wat je moet weten als je nog nooit coaching hebt gehad. Deel 3: wat levert het op?