Wat je moet weten als je nog nooit coaching hebt gehad. Deel 3: wat levert het op?

Stel je voor, je loopt ergens tegen aan in je werk of je privéleven. Terwijl je hiermee worstelt, kom je ergens ‘coaching’ tegen. Een website, iemand die zegt: ‘Is dat niet iets voor jou?’ of je leest er een artikel over. 

Maar je weet eigenlijk niet zo goed wat coaching is. Hoe het werkt. Waarom het jou zou kunnen helpen. Of dat niet meer iets is voor mensen met échte problemen. 

Helemaal niet gek. Coaching is voor veel mensen nieuw! Daarom heb ik een blogserie gemaakt over dingen die je moet weten over coaching, als je nog nooit bent gecoacht.

Deze keer > Deel 3: wat je moet weten over het resultaat van coaching… wat levert het op?

Deel 1 gemist? Die lees je hier. Deel 2 gemist? Die lees je hier.

Foto: @hannievanbaarle via Twenty20

Foto: @hannievanbaarle via Twenty20

Coaching is een investering. Je investeert tijd, geld, energie. Dan wil je graag dat het de moeite waard is. Het liefst wil je vooraf weten wat je resultaat gaat zijn en wanneer je dat bereikt hebt. Dan kun je een betere afweging maken. Logisch. 

Het resultaat van coaching is… 

Jouw specifieke resultaat is (helaas) niet zo makkelijk te voorspellen. Dat komt omdat jij een eigen coachdoel hebt, dat afhankelijk is van jouw situatie. Hoe jouw traject verloopt en of je daarmee je doel behaalt is ook weer afhankelijk van jouw eigen inzet in het traject en welke hobbels je tegenkomt. Daarom kan een coach vooraf moeilijk garanderen dat jij jouw gewenste resultaat bereikt. 

Dit lijkt misschien een makkelijke manier om je in te dekken als coach. Zo wordt het vast ook wel eens gebruikt. Maar in de praktijk zie ik dat de mensen die ik coach resultaten behalen die ze vooraf niet eens hadden kunnen bedenken. Waarom? Omdat je je door de coachgesprekken bewust wordt van dingen die je vooraf niet zag. Omdat je je realiseert dat je in je privé-leven tegen dezelfde dingen aanloopt als in je werk. Omdat je andere keuzes bent gaan maken, nu je beter weet wat je belangrijk vindt. Dus je gewenste resultaat kan veranderen tijdens je traject. En dat op zichzelf is al een teken van persoonlijke groei. 

De belangrijkste factor die het resultaat bepaalt, ben je zelf.

Coaching gaat om het werken aan jouw doel en dat werk doe je zelf. Het is net als met de zwemcoach in mijn eerste blog uit deze serie: de coach helpt je op allerlei aspecten, maar het zwemmen doe je echt zelf. De coach is niet de persoon aan wie je het bereiken van jouw doel ‘delegeert’. Juist niet. Als jij zelf niet wilt werken aan je doel, heeft een coachtraject dat daarop gericht is geen zin. 

Je hebt dus zelf invloed op het resultaat van je traject. Je motivatie, inzet, openheid en bereidheid om dingen uit te proberen kunnen een groot verschil maken. Als jij er alles uithaalt en je optimaal gebruik maakt van wat je leert over jezelf in het traject, kun je resultaten behalen die je nooit voor mogelijk had gehouden. 

En soms lukt het gewoon niet. Omdat er andere dingen spelen die maken dat je niet alles kunt geven voor het traject. Life happens. Of omdat het toch veel moeilijker blijkt om te veranderen dan je dacht. Misschien kom je in de gesprekken iets tegen waar je eerst mee aan de slag wilt. Dan is je doel (nog) niet bereikt, maar ben je wél een paar stappen verder. En ook dat is winst.

Dit is wat het je sowieso oplevert.

Coaching is een proces. Juist in dat proces leer je veel waar je blijvend plezier van hebt, onafhankelijk van jouw resultaat. 

  • Je leert veel over jezelf

De vragen van een coach zetten je aan het denken. Door samen te kijken naar wat er gebeurt in een situatie - wat je denkt, doet en voelt -, word je je bewuster van jezelf. Dat kan fijn zijn, leerzaam of juist heel confronterend. Zo leer je veel over jezelf. Dit helpt je om ook na het traject bewuster naar jezelf te kijken en daardoor betere keuzes te maken. 

  • Een stok achter de deur

Hoe vaak heb je plannen gemaakt, doelen gesteld en voornemens bedacht, zonder resultaat? Of dingen uitgesteld tot het ideale moment ergens in de toekomst? Een coachtraject is een fijne stok achter de deur: je besluit namelijk zélf dat je het deze keer echt gaat doen en investeert er ook in. Met een doel en een ‘deadline’. Je hebt regelmatig contact met je coach en maakt afspraken over wat je gaat doen. Ook al is je coach geen juf of meester die je huiswerk gaat controleren, het voelt toch als een motivator om aan de slag te gaan. En als het niet lukt, onderzoek je met je coach wat er in de weg zit. Zo bereik je je doel sneller, zonder onnodige tijdsverspilling (actie-ontwijkend gedrag) of vroegtijdig afhaken.

  • Iemand die écht naar je luistert, zonder oordeel of belang

Een coachgesprek gaat over jou. De coach luistert naar je en is opgeleid om dat op een goede manier te doen. Dus zonder oordeel en zonder eigen belang of agenda. De coach creëert een veilige omgeving, waarin je alles kunt zeggen zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand dat gek, stom of schokkend vindt. Of het doorvertelt. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, of als iets dat je ook met vrienden, familie of collega’s kunt hebben. Maar ik merk dat dit toch vaak voor mensen een van de meest waardevolle aspecten aan coaching is: echt even aandacht voor jou. 

  • Je krijgt tools die je ook na je traject kunt blijven gebruiken

Als je coachtraject klaar is, gaat je leven (met alle hobbels, problemen en lastige situaties) gewoon door. En dan loop je vast nog eens tegen iets aan waar je wat hulp bij kunt gebruiken. Je coach reikt je verschillende tools, vragen, opdrachten of modellen aan tijdens het traject. Die zijn vaak toepasbaar op meerdere terreinen en kunnen je ook na je traject helpen. Hoe beter je tijdens het traject vastlegt wat je leert, hoe beter je jezelf in de toekomst kunt helpen.

Een goede coach zorgt voor al deze aspecten. En dat is dus ook waar je de coach naar kunt vragen of op kunt aanspreken. Want hoewel het resultaat niet te garanderen is, is een coach wel verantwoordelijk voor het creëren van een omgeving waarin jij alles eruit kunt halen wat er in zit om je doel te bereiken. 


Jorien | Volitio

Hi, ik ben Jorien. Ik ben erkend stress en burn-outcoach. Ik help mensen, zoals jij, die uitgeput zijn en zich realiseren dat ze het niet langer volhouden de eindeloze stroom to do’s af te werken.

Ik ben als coach persoonlijk geaccrediteerd (NOBCO/EMCC). Dat betekent dat ik aan strikte kwaliteits- en ervaringseisen voldoe, uitgebreid professioneel opgeleid ben en mezelf continu verbeter. Naast mijn professionele ervaring heb ik ook persoonlijk ervaring met stress en burn-out. Ik weet hoe het is.
Lees meer >

Vorige
Vorige

Overspannen of burn-out? 8 tips om het gesprek met de bedrijfsarts voor te bereiden

Volgende
Volgende

Wat je moet weten als je nog nooit coaching hebt gehad. Deel 2: het coachgesprek